Antiziganism & Samvete

På besök i stockholm träffar jag på många som tigger längs gatorna – något politiker vill få bort. Det är som att personerna i vägkanten symboliserar stockholmarnas dåliga samvete, en fläck av samhällets orättvisor som ännu inte kunnat tvättas bort. Metoderna som skulle avändas för att bli av med tiggeriet handlar i politiken om förbud – som att förbjuda organiserat tiggeri. Det är konstigt att inte fler är rasande över den strukturella rasism som finns inbyggd i systemet och som gör sig som mest påminnd i situationer där pengarika och pengafattiga möts.

Reinfeldts slagord ”ansvar” används för att komma bort från en debatt om vad vi vill ha för samhälle. Istället för att prata om hur vi verkligen kan genomföra idéer för att alla ska få mänskliga rättigheter och möjlighet att leva sitt liv på det sätt dom föredrar, handlar debatten om hur det nuvarande systemet ska bibehållas fungerande. Newsflash: DET NUVARANDE SYSTEMET ÄR TILL FÖR ATT SKAPA OJÄMNLIKA FÖRHÅLLANDEN MELLAN MÄNNISKOR OCH MÄNNISKOR! (Inte bara det utan också andra varelser emellan).

Har du tänkt på det där med ränta? Räntan är till för att människor med pengar och möjlighet att låna ut ska få betalt för att bara ha pengar! Människor utan pengar är dom som behöver- och ibland måste låna pengar, dom måste då betala för att dom råkar ha hamnat i den sitsen! Det är vansinnigt att inte detta diskuteras på allvar! Det är väl bara för att systemet har funnits så länge och folk inte vågar ifrågasätta det. Jag kan inte längre vara en del i det, nu ger jag fan i det här pengasystemet, det är hög tid att bli en dropout!

I utkanten av Europas gränser dör människor i långa rader under sina försök att ta sig in och få en andra chans i livet. Det är ett privilegium att få en ny chans, men det borde inte vara så. Vi kan inte ge människor olika regler bara för att de fötts på olika platser eller lever i olika kulturer. Istället borde alla kulturer uppmuntras att få utövas, samhället skulle kunna bli så mycket häftigare om alla kulturer kunde spela sin musik, dansa sina danser och blanda om i enformigheten!

Det dåliga samvetet över världens orättvisa försvinner inte av att nya lagar införs. Det dåliga samvetet som vi helst inte vill påminnas om finns där under ändå. Även om tiggare helt förbjuds i Sverige. Vi kommer fortsätta må dåligt över ojämnlikheten tills vi gör något åt den. Hittade denna video av norska ’Kollektivet’, påminner om riksdagspolitikerna!

/Mos Eisley

En tanke kring ”Antiziganism & Samvete

Kommentarer är stängda.