D.I.Y

diy

Uppror mot systemet är för viktigt för att ”ägas” eller bara göras av vissa personer/grupper/organisationer. Ingen kommer skapa världen vi vill ha åt oss, det måste vi alla göra. På den här sidan försöker vi dela med oss av tips på hur vi har gjort och vad andra har gjort för att sprida idéer och lära av misstag. Tipsa gärna om resurser och annat som bör vara med på den här sidan! kolonierna@riseup.net

Måla banderoll

För att göra en banderoll med ett typsnitt, skriv i datorn och projicera med en projektor på ett lakan eller en bit tapet. Gammalt trick.

DSC_1930

Varför inte modifiera redan existerande reklam!?

varning

Skriv ut detta som klistermärke för att varna folk om företags greenwashkampanjer!

Var säker! (eller så säker det går)

Det kan vara mycket farligt att göra aktioner, oftast för dig själv. Ha koll på din utrustning när du klättrar i träd och ta gärna grönt kort i din lokala klätterklubb om du ska hålla på med rep och säkringar.

ras

Stora risker skapas ofta av polisen, även om en tar alla möjliga säkerhetsåtgärder är det svårt att vara säker från deras brutalitet och dumhet. Tornet i Gállok visste alla skulle rasa om det sågades upp, men trots alla varningar fortsatte poliserna och det hade kunnat gå mycket värre än det gjorde. Det kan vara farligt att göra aktioner som innebär klättring och höjder, men det är definitivt farligare att inte göra aktionerna och bara låta industrin förstöra världen!

Här är en kort artikel om aktivistsjukvård.

Säkerhetskultur

Det finns många resurser som handlar om säkerhetskultur det vill säga: hur en ska vara säker från polisvåld, infiltration, splittring och fängelsestraff. Det bästa är att göra saker tillsammans med nära vänner. Eller i alla fall veta vad en gör, ta eget ansvar och inte göra saker som leder till att andra råkar illa. Prata aldrig med polisen är en grundläggande sak, och om du ändå pratar med polisen, säg inte saker om någon annan än dig själv. Om du hamnar i förhör kan du svara ’inga kommentarer’ på alla deras frågor. Du är inte ens skyldig att berätta vem du är, men om du inte gör det kan dom hålla dig i förvar tills du sagt det. Du är inte skyldig att göra DNA-prov om du inte är misstänkt för brott straffbara med fängelse. Det är väldigt bra att veta sina rättigheter.

Här är ett några år gammalt haffakort (det mesta bör fortfarande stämma): haffakort-11
Haffakort kan vara bra att skriva ut eller göra egna och dela ut till folk som deltar i en aktion för att bli informerade om sina rättigheter.

Spekulera inte om vilka personer som gjort vad, släpp det bara och fokusera på vad du kan göra istället. Prata bara om olagliga aktioner bara i generella termer med personer som inte är involverade. Avslöja aldrig detaljer. Prata bara om detaljer med personer som är direkt involverade.

Det finns massa att läsa om säkerhetskultur om en vill sätta sig in mer. Crimeth inc. har en längre text som kan vara värd att läsa: What is Security Culture? (engelska)

Civil Olydnad och andra sätt

Civil Olydnad är ett koncept startat av Henry David Thoreau i och med hans essä civil olydnad (1849). Han skriver bl.a. att i ett orättfärdigt system är en rättfärdig mans rätta plats fängelset. Civil olydnad går ut på att öppet göra aktioner med sitt namn öppet och sina intentioner öppna, för att sedan ”ta sitt straff”. För att betala böter och kanske skadestånd till vapenföretag, staten eller företag. Det är inte alla som håller med om att aktioner måste utföras enligt konceptet civil olydnad eftersom det ofta innebär stora personliga skador på ekonomin och kanske även onödiga fängelsestraff. Det kan ge en effekt på folk som redan förespråkar denna metod att engagera sig i frågor, men varför alltid relatera till det system som vi lever i? Varför inte välja vad som är rätt och fel utifrån sitt eget vilda hjärta? Statsapparaten är till för att underlätta kolonialism och exploatering av människor och andra varelser. Att olika stater uppfattas olika är mest kosmetika och propaganda. Sverige är inte bättre på mänskliga rättigheter eller naturvård, bara bättre på att maskera dessa problem för den inhemska befolkningen än andra länder. Så varför inte smita boten när det är möjligt? Varför betala till dom som redan har makt och pengar? Varför inte supporta avkoloniseringsrörelsen istället?

Vissa aktioner kräver att en blir haffad av polis, och det är klart att det mod som visas upp där och då är mäktigt och absolut fantastiskt!

En tanke kring ”D.I.Y

Kommentarer är stängda.