Vilseskogen

Snart kan SCAs skogsmaskiner ryta och braka in i Vilseskogen, en skog som hålls kär av Ojnarekämpar och Kamp Gállok-krigare. Samråd och dialog med SCA har varit totalt nonsens och slöseri med tid. Dom har i alla fall sagt på radion att dom inte ska hugga i skogen förrän efter att de gjort en utförligare inventering. Men det är bara vad de har sagt och behöver inte vara hur det blir. Efter det verkar det som att alla laga medel är brukade…

Det vita är avverkat för att nån gång (kanske imorgon!) bli skogsvägar. Det röda är nyckelbiotoper, och större delen av det gröna vill dom gallra, plockhugga eller kalhugga.

Aktivister stoppar skogsavverkning i Edsele

UPPDATERAD 
PUBLICERAD 
En grupp lokala aktivister har stoppat en skogsavverkning i Gässjö, strax söder om Edsele i Sollefteå kommun. De ingrep när de igår hörde skogsmaskinerna mullra i skogen. SCA har idag meddelat att avverkningen stoppas.

Bakgrunden är en långvarig tvist om naturskyddsvärdena i ett skogsområde nära Edsele. En grupp boende i området har dokumenterat ett 30-tal rödlistade arter i området och försökt förmå SCA att avstå avverkningen.

Foto: SVT Design

– Vi har bland annat kunnat dokumentera tretåig hackspett och spillkråka i området och SCA har skyddat ett par mindre områden men det räcker inte. Det är ett område med gammelskog som måste bevaras i sin helhet, säger Eino Kenttä som är boende i området.

Stöd från miljörörelsen

Skogsområdet ligger nära byn Gideåberg. Byborna har varit i kontakt med flera naturskyddsorganisationer som ställt sig bakom aktionen. Dit hör Greenpeace, Skydda skogen, Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen.

– Vi upplever ett starkt stöd från miljörörelsen och tror att vi skulle mobilisera många i protesterna mot avverkningen. Vi ser civilt motstånd som en metod som kan ge resultat, säger Eino Kenttä.

SCAs informationsdirektör Björn Lyngfelt bekräftar för SVT Västernorrland att bolaget tagit intryck av opinionen i det aktuella området och stoppat den påbörjade avverkningen.

Sålde halva området

– Vi äger skog i området som är avverkningsmogen så att säga. Vi har planerat den här avverkningen en tid. Men i bygden finns många engagerade privatpersoner som haft invändningar mot planerna och vi har haft en lång dialog med dem, säger Björn Lyngfelt.

Det ledde till att SCA sålde ungefär halva avverkningsområdet, det som ligger närmast bebyggelsen, till ortsbor. På tisdagen började bolaget avverkningen på den andra halvan, men protesterna har nu alltså lett till att arbetena stoppats.

– Kommer det synpunkter av det här slaget får vi hejda oss så att vi kan bilda oss en egen uppfattning om saken, säger Björn Lyngfelt.

Aktivisterna i Edsele är fortfarande oroliga trots beskedet från SCA:

– Vi kommer inte att känna oss lugna så länge maskinen står kvar i skogen.

Bybor stoppade SCA:s planerade avverkning

Matthias Gustafsson visar upp skogen där det bland annat växer lunglav på de gamla sälgträden. Foto: David Jesperson Mora/Sveriges Radio

”Skogen betyder allt för oss, nu ska SCA avverka den”

Debattartikel: ”SCA stjäl våra liv”

Vi befinner oss i en situation av osäkerhet, lögner och SCA-snitslar överallt. De bryr sig inte om oss och våra försök till kontakt viftade de bara bort. De försökte missleda oss och få oss att inte vilja ha samråd. De sa att samråd bara är för samer, sen fick vi ett samråd. Det var ingen dialog, de säger att de ska lyssna men gör som de vill ändå. Nu är vintern på väg. De flesta skogar skövlas då. Vi har ingen aning om när maskinerna kommer dundrande in i skogen.

Rädsla, ängslan. Att de ska skövla de sista spillrorna. Skogen som vi lever i och av, som vi får vårt vatten från, och en del av vår föda. Vi vill bo i skogen, men det finns snart ingen skog kvar alls om SCA får som de vill. Det kommer att vara hygge från horisont till horisont. Det handlar om gigantiska döda fält som sträcker sig över stora delar av norra Sverige. En öken. De påstår sig göra små kalhyggen, men sen sätter de ju alla små kalhyggen brevid varandra.

Folk är trötta på avfolkningen och urbaniseringen, men vem vill bo i ett dött landskap? SCA stjäl våra liv. De äger nästan all skog i hela vår by. De tycker sig äga den. De tycker sig äga hela Ångermanland, Jämtland, hela Norrland. De tar den miljö vi lever i och ger oss ingenting tillbaka. Det vi får är ett slagfält där allt är dött. Det kommer blåsa hårda vindar. Fåglarna flyger till andra ställen eller försvinner. Lavskrikan kommer inte att visa sig mer. I framtiden kommer vår fina bär- och svampskog att förvandlas till en ogenomtränglig trädåker. En blir lugn och glad av att gå i en riktig skog, men ångesten finns nära när allt det håller på att försvinna. Vi bor bortom städerna för att vi vill leva i en värld full av liv, inte av död.

Vi vet att fler känner som oss. Vi är trötta på att bara vara bittra för oss själva. Nu måste vi stoppa det här.Vi får inte låta SCA döda oss och vår omgivning för att de ska tjäna pengar och lämna oss kvar i ett haltande, sårat och ofungerande ekosystem. Vi vill bo på en levande landsbygd och inte i en monokultur, ett industriområde. Vad ska vi bygga en levande landsbygd av när allt forslats bort och inget finns kvar? Vi tänker inte trakasseras av SCA och deras fasoner mer. Nu  är det nog.

/Några förbannade Gässjöbor

En tanke kring ”Vilseskogen

Kommentarer är stängda.