När the black bloc (tillsammans maskerade människor) skyddar demonstrerande lärare från polisen och attackerar banker etc. i Rio de Janeiro skriver Sveriges Radio (8 okt):
”På dagen var demonstrationen fredlig. Men sent på natten förändrades det. De ökända ”black blocks” – de svartklädda anarkistgrupperna – tog över gatorna i Rio och vandaliserade förutom banker och butiker också det lokala parlamentet. Unga maskerade män slängde in brinnande träplankor i byggnaden, som målades svart av slagord.
På senaste tiden har alltfler demonstrationer runt om i landet kidnappats av anarkisternas ”blacki-blockis”, som de kallas här. Det är något som oroar politikerna, särskilt inför VM som hålls i Brasilien nästa år.”
Pinsamt SR! Nästa dag (9 okt) slår fackföreningen i ett uttalande fast, att lärarnas problem är en våldsam polisstyrka och de styrande i staden som avvisar förhandlingar – inte dom som deltar i black blocs. Mer info på Motkraft.
Idag (2 dec) skriver SR: ”Försenade flyg, toaletter som inte funkar. Kaos på flygplatser i Brasilien oroar inför fotbolls-VM”
Vem är privilegierad i det här sammanhanget? Folk i Rio de Janeiro har demonstrerat högljutt mot att regeringen satsar astronomiska summor pengar på fotbolls-VM medan skolor, vård och omsorg inte får ett skit. Är det verkligen toaletterna på flygplatsen som är problemet? Sveriges reportrar rapporterar utifrån ett svenskt privilegierat perspektiv om sådant som berör medelsvensken. Det kanske en inte ska klandra men det är ett tydligt exempel på att det inte går att vara så kallat ”objektiv.” Det är kanske svårt att intervjua en maskerad person som är mitt uppe i att slåss med polisen, men det borde inte vara så svårt att intervjua en random lärare som demonstrerar eller prata med en random demonstrant mot fotbolls VM. Men varför skulle utrikeskorrespondenter förväntas ta sådana risker (OBS! ironi)!
Det som oroar politiker borde inte ses som någonting negativt när det rör sig om att skapa rättvisa och frihet för alla. Om politiker som vill upprätthålla ett orättvist samhälle känner sig oroade är det en bra sak!