Urangruva i #NorraKärr?

Motorvägen-Urangruva--1

Motorvägen-Urangruva--2

 

Motorvägen-Urangruva--3
Urangruva vs. turism

Utanför Gränna planeras Sveriges näst största dagbrott! Vad innebär en gruva för Vättern som dricksvattentäkt? Vid en eventuell brytning och utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr måste gruvbolaget Tasman avgöra hur det frigjorda uranet ska hanteras. Tasman redovisar att 88 miljoner ton malm kan brytas under 60 år. Från 88 miljoner ton malm i Norra Kärr kan det framställas ca 7000 kg anrikat bomburan. Atombomben över Hiroshima innehöll ca 60 kg uran, alltså skulle uranet från Norra Kärr räcka till 117 bomber (två per år). Vart ska allt detta uran ta vägen?

Vår uppmaning är att politiker tillsammans med lokalsamhällets människor hjälps åt att skapa mötesplatser och forum för att påverka. Att ge upp och säga att vi inte kan göra något är att ge upp demokratin. Det har vi inte råd med.

Det här är en aktion i all solidaritet med riksbro-demonstrationerna varje torsdag, i ur och skur, året om! www.riksbro.seRiksbro. se

2 tankar kring ”Urangruva i #NorraKärr?

  1. Hej. Bra att så många som möjligt engagerar sig i denna livsviktiga fråga både för oss och kommande generationer. Tillsammans ska vi lyckas att få stopp på dessa vansinnig heter. Jag har detta som min hjärtefråga och kommer att jobba med den till 100 % om och när jag kommer in i riksdagen. Rösta o kryssa mig nr. 17 på MP listan i höstens val september. Den 14 e Tillsammans blir vi starka och kan göra under!!

  2. Huruvida det ska ligga en gruva eller inte i Norra Kärr har jag inga synpunkter på, protestera ni om ni är emot. Däremot tycker jag att ni bör lära er lite grundläggande om kärnvapen och inte basera er argumentation på lösryckta felaktiga uppgifter.
    Det är mycket möjligt att det i 88 miljoner ton finns 7 ton U-235. Men det blir det inga bomber av! För att lyckas med detta måste man ha en hel stats kapacitet inom forskning och utveckling. Idag finns ett fåtal länder som klarar av detta.
    Man måste nämligen anrika uranet (bara 0,7 % av naturlig uran består av U-235). Detta görs idag främst med gascentrifuger, något som Sverige inte kan. Det blir således inga bomber om man skulle få för sig att bryta malmen vid Norra Kärr.
    Men det är klart, alltid kan man väl skrämma någon.

Kommentarer är stängda.