Fascistmöten & Hungerstrejk

image

Nazistiska svenskarnas parti håller torgmöten runt om i Sverige just nu. Nazisternas antidemokratiska åsikter ska framföras till varje pris med hjälp av en armé av fascistpoliser. I Limhamn, Malmö började dom med att snutar red ner motdemonstranter och körde över en person med pikebuss. Var detta för att skrämma bort folk från att störa nazisternas kommande möten? I Göteborg kroppsvisiterades folk och delades upp i fållor av kravallstaket för att hindra dom från revolt. Nazisternas torgmöten banar väg för den verkliga fascismen, den som utsatta grupper redan drabbas av, alltså polisväsendet och nationalstaten. Folk var inte lika rädda för nazisterna – som sedan 90-talet dödat 14 personer – som för polisen. Efter mötena eskorteras nazister med skydd av tiotals pikebussar medan rädda rasifierade personer nekas skydd med motiveringen att ”polisen inte kan skydda alla”. I Norrköping blir skrikande motdemonstranter tagna av polis för ’störande av allmän sammankomst’, med hot om rättegång trots att samma handling genomförs av tusentals människor runt om i landet. Då är alla som skriker för allas rätt till demokrati kriminella.

image
NazifrittGBG

Fascismen har redan vunnit när folk inte vågar yttra sig om orättvisa och förtryck. Papperslösa och många rasifierade är redan tystade och ignorerade i den offentliga debatten. Snutens våld mot demonstranter hjälper inte direkt för att alla demokratiskt ska våga yttra sig.

image

image

I Göteborg är hungerstrejkande palestinier inne på sin 20:e dag utan mat. Deras krav är enkelt: uppehållstillstånd i Sverige. De dör hellre här än skickas tillbaka till krigsdrabbade Gaza. Kriget mot Palestina har dödat tusentals människor men det säger dig ingenting, det är bara statistik. Förtrycket upprätthålls genom att internationella företag som G4S bevakar checkpoints åt Israel. Dessa företag tjänar även pengar i Sverige genom att skydda rika människors och företags ’egendom’. Det är dags att välja till vem vår solidaritet ska gå till: den rika medel- och överklassens rätt att profitera på förtryck eller de landlösa, nödställda migranterna.

image

image

image

image

Fascismen är inte ett framtida hot utan redan existerande verklighet. Fascismen är ett samhällsprojekt byggd av stat, migrationsverk, fängelser, rättssystem, militär och polisväsende. Både när Sápmi ska exploateras och när migranter ska utvisas är fascismen där och sliter sönder människokroppar med polisens ”våldsmonopol”.

När vi blir tysta, när vi inte vågar storma nazistiska torgmöten, när vi vänder ryggen till, när vi dövar våra känslor med droger, när vi inte vågar visa solidaritet med förtryckta människor vinner fascismen. Det kan vi medmänniskor bara inte tillåta. Självklart får vi vara rädda, självklart måste vi ta hand om varandra och oss själva. Vi kan inte underskatta polisvåldets påverkan på våra kroppars fysiska och psykiska hälsa men… Nästa gång. När vi smält våra trauman kommer vi. Tillsammans kommer vi att krossa allt förtryck och driva fascismen in i historieböckerna där den hör hemma.