Olja och Ojnare
Fossil olja, och annat fossilt bränsle är väldigt betydelsefullt i vårt samhälle idag. Tänk på bara på all plast omkring oss! Men oljan används också för att producera mat. Gödning och olika bekämpningsmedel görs av eller med hjälp av olja och många maskiner som drivs av olja används i jordbruket. Tänk sedan på alla transporter av råvaror runt hela jorden.
Men ingen har väl missat att oljan blir mer och mer svåråtkomlig? Idag borras det långt ute till havs, och även här på Gotland har gamla fyndigheter blivit intressanta igen – när priserna stiger.
Men är det verkligen logiskt att fortsätta på samma spår? När vi vet att vi påverkar klimatet, att arter utrotas, öknar breder ut sig och isarna smälter på grund av vårt levnadssätt. Har vi blivit beroende av oljan? Har vi glömt bort att vi levt i miljontals år utan oljan, och utan att förstöra ekosystemen?
Nordkalk vill gärna berätta om hur kalk används i jordbruk och i industri. Men olja är också väldigt användbart. Det betyder inte att det är bra.
Jag har valt att leta efter ett annat sätt att leva, ett som inte förstör, utan snarare bygger upp och gör omgivningen bättre, med mer mångfald och mindre gifter. Därför är jag emot oljeborrning, fracking på Öland, nya gruvor utanför Jokkmokk och på andra ställen. Därför kämpar jag för Ojnare, för det rena vattnets naturliga väg, genom myrar och bäckar i en skog med hundratals utrotningshotade arter.
Malin Norrby
Insändare i Gotlands lokala tidningar