Kamp Kallak Gállok

kampkallak

 

Uppdatering Oktober 2014: Länsstyrelsen har avfärdat bolaget Beowulfs ansökan om att öppna gruva i Jokkmokks kommun nu med anledning av att transporterna skulle ha för stor påverkan på miljön och allt! Det är riktigt bra, alla som tar ställning mot en gruva i Gállok hjälper till att skydda alla de kulturer som försörjer sig på ett hållbart sätt i naturen!

Film: The Gállok Rebellion

The Gállok Rebellion är en film som beskriver sommarens slag mot gruvindustrin, utanför Jokkmokk sommaren 2013. Flera blockader byggdes för att hejda prospekteringsbolaget Jokkmokk Iron Mines (helt ägt av brittiska Beowulf Mining Plc.). Kolla på filmen för att få se vad som hände ur vårt (gruvmotståndarnas) sida.

Film: People & Power – Under Northern Lights

av Glenn Ellis på Al Jazeera. Film som gjordes under sommarens slag för gruvfritt Sápmi:

 

Bakgrund

Ett nytt gruvdistrikt i Jokkmokks kommun innebär inte bara natur-, miljö- och människoförstöresle på den platsen utan är ett vansinnesprojekt bland en mängd andra. I väst lever vi på andras bekostnad och om vi själva förstör möjligheten för renbete, fiske och annan matförsörjning här, tvingas vi kolonisera andra länder och sno mat där. Det måste inte öppnas andra gruvor bara för att vi stoppar dom på ”vår bakgård”, men vi måste ha mat.

Vi kämpar mot all slags kolonialism och förstörelse av mat- och vattenförsörjning, det är inte hållbart att köpa vatten på flaska från affärerna importerat och paketerat, i alla fall jämför med att bara pumpa upp det rena vatten som fortfarande finns på många ställen i Sápmi, Sverige, Norge, Finland. Dom flesta förstår att man inte skiter i sitt eget vatten, men vi vill se till att även dom som inte förstår det stoppas.

Om du/ni gillar vad vi gör och vill hjälpa till går det bra att ta egna initiativ, kontakta oss kamp(a)kolonierna.se eller köpa vår CD till stöd för kampen. Bestäm själv vad du vill betala 😉

CD: Gállok Motståndet Växer
gallokmv

Längst ner på denna sida finns ett galleri med lite bilder, ©kolonierna.se mejla kolonierna(a)gmail.com för att köpa tillstånd att använda bilder. Bilderna är fria att använda för non-profit-organisationer och privatpersoner.

 

Bilder av blockadtornen

Ett fint torn med sovplats för två har byggts på vägen som Beowulf vill använda för att spränga bort framtiden.
Ett fint torn med sovplats för två byggdes sommaren 2013 på vägen som Beowulf ville använda för att spränga bort framtiden för Jokkmokk.
decolonized zone
Bild av blockad nr 2. 2013

Vägbeskrivning till Gállok

way description
Bil/Lift: Åk väg 45 norr från Jokkmokk, sväng vänster mot Kvikkjokk efter några km, åk ett tag, sväng vänster mot Björkholmen, följ skyltarna mot Kallak Gállok. Om du liftar kan vi komma och hämta upp dig i Jokkmokk eller närheten. Det verkar rätt lätt att lifta hit.

Om ni åker kollektivt kan ni ta buss 94 mot Kvikkjokk och hoppa av i Randijaur. Gå mot Björkholmen ca 10km.
björkholmen
Kordinater till lägret: Lat: 66° 47,68792 Long: 19° 08,09345

Kontakt

kamp(a)kolonierna.se  vi kollar mejlen regelbundet.
Kolla även in: http://urbergsgruppenjokkmokk.se/ som skriver om gruvprojekten i Jokkmokks kommun och http://whatlocalpeople.se.

Anledningar att göra motstånd mot en gruva i Gállok.

– Solidaritet med folk som länge blivit utsatt av kolonialism från staten. Lagar och regler har under århundraden varit missgynnsamma för folk som lever nära naturen.

– Försvara landskapet, djur, varelser och framtiden. Gállok är ett område som är väldigt naturskönt med mycket bär och den lilla sjön Gállokjávrre som är fiskrik och omgiven av myrmarker. En stor del av skogen som Beowulf Mining vill göra gruva av är vacker naturskog; aldrig kalhuggen med så gott som alla arter/djur kvar.

– Lokalt motstånd finns mot gruvprojektet i Gállok, vilket är viktigt för att kampen ska kunna vara uthållig och stark!

– Utarmning av landsbygden. Civilisationen med marknadsekonomi som vapen har skövlat skog, fördämt älvar och när inget finns kvar att leva av kommer gruvbolagen som en ”räddning” med kortsiktiga arbetstillfällen som offrar det sista som finns att leva av på landsbygden. Plus att gruvorna alltid släpper ut gifter i vatten.

– Gruvbolagen skapar grannosämja. Folk som tidigare varit vänner blir osams om storbolagens projekt.

– En Gállokgruva berör inte bara närområdet utan riskerar Luleå älvdal, risk för dammhaveri och vattenkvalitetsförsämring. En stor slaggdamm skulle byggas i skogen där giftigt vatten från gruvan skulle förvaras. Att inget av det giftiga slaggvattnet skulle läcka ut i naturen är en dagdröm.

Bildgalleri

5 reaktioner på ”Kamp Kallak Gállok

  1. Vi samer brukar inte beskriva våra marker beskrivs som vildmarkslandskap. Vildmark är ett område som ligger avskilt från civilisationen och som är mer eller mindre orört av människor. Tvärtom har Gállok befolkats av våra förfäder sedan urminnes tider. Det är ett samiskt kulturlandskap och näringsområde, ingen vildmark.

  2. Hej! Vill gärna komma i kontakt med er angående ett reportage till UR. Kontakta mig gärna så snart ni kan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *